VM-Carpets mattor tillverkas av världens bästa material. De står sig väl mot slitage och tidens tand.

Du kan hämta vår senaste katalog här

Mattorna tillverkas av naturfibrer, till exempel sisal, ull, bomull och papperssnören, som VM-Carpet har vävt mattor av i mer än 20 år. Papperssnörena tvinnas och färgas i VM-Carpets fabrik i Lappajärvi. Materialen kan även kombineras så att en och samma matta får de bästa egenskaperna hos två material.

Konstfibermattor tillverkas av polypropen och polyamid. Fördelen med dessa är att de är dammfria och tål även hårdare slitage.

Dessutom används fiberkombinationer, till exempel en kombination av bambu och polyamider och fibern Smart Strand, där material från naturen kombineras med konstfibrer. Dessa fibrer är mer miljövänliga än traditionella konstfibrer, och har dessutom många andra goda egenskaper, till exempel att de känns behagliga.

Tekniker

Vi tillverkar mattorna både genom att själva väva och tufta dem och genom att skära till och färdigställa mattrullar i halvfabrikat som förädlats i våra fyra produktionshallar i Lappajärvi. Dessutom har vi ett nätverk av yrkeskunniga underleverantörer, som tillverkar fina och traditionella vävda mattor.

Baksida

På mattor med baksida består denna av EVA eller EVAPOLYTEX, som ser till att mattan håller formen och är halkfri. Baksidan är luktfri och lämnar inga spår på golvet. Den är även lämplig i rum med golvvärme. Baksidan dammar inte heller och smular inte.

Baksidan av EVA tillverkas genom att ett pulver hettas upp så att det fäster vid mattans undersida. EVA är en förkortning av orden etylen-vinyl-acetat. Samma material används även i bl.a. förpackningar inom livsmedelsindustrin. Denna metod har valts ut i samarbete med VTT. Baksidan av EVAPOLYTEX innehåller även filt som har fästs vid mattans undersida. På så sätt blir mattan en aning smidigare, mjukare och tätare.

Skötselråd

  • Läs igenom och spara skötselråden när du får hem din nya matta. Skötselråden för varje matta finns även på mattans egen webbsida.
  • De flesta av mattorna kan tvättas med vatten.
  • Fläckar är lättast att få bort om du tar itu med dem genast.
  • Vik inte mattor med baksida. När du rullar ihop mattan ska baksidan vara inåt.
  • Om man går på en sisalmatta med fuktiga skor kan mattan dra ihop sig på mitten, så att den blir vågig och hörnen rullar upp sig. Tvätta då hela mattan. När mattan tvättas krymper den överallt, så att den slätas ut. Då lägger sig hörnen troligtvis igen. Forma mattan när den är fuktig och rulla ihop den ett tag med baksidan inuti rullen.
   Borsta ryamattor med parallella drag.
  • VM-Carpets ryamattor har testats med robotdammsugare, och testresultatet var utmärkt.
(Testet utfördes av: Suomen Kotirobotti, http://www.kotirobotti.com)
  • Ett annat behändigt sätt att rengöra och fräscha upp en matta är snörengöring. Kyl först ner mattan, kasta den i en snödriva och gnid ytan med ren snö. Upprepa några gånger och låt till sist mattan torka på en luftig plats. Mattan får gärna ligga vågrätt.

Ansvar

VM-Carpet försöker agera på ett sätt som belastar miljön så lite som möjligt. Vi försöker utnyttja avfallet som uppstår vid tillverkningen i vår egen verksamhet och det som blir över används som energiavfall i Korsholm, nära Vasa. Nästan alla mattor är försedda med nyckelflaggan. Suomen Asiakastieto Oy har beviljat VM-Carpet certifikatet Finlands starkaste. Klassificeringen är ett synligt bevis på företagets kreditvärdighet, pålitlighet och utmärkta solvens. Produkterna tillverkas med omsorg av de bästa materialen. Enligt en mätning som genomfördes hösten 2017 fick kundnöjdheten betyget 4,45 och uppfattningen av varumärket 4,25 på skalan 1-5.